Michael Roach

Michael Roach, „kum“ Kastav Blues Festivala, izvodi glazbu u stilu tzv. East Coast Bluesa koji datira iz dvadesetih godina prošloga stoljeća. Nakon što je godinama učio od eminentnih imena ovoga žanra, kao što su John Jackson, John Cephas i Jerry Ricks, razvio je osobni stil koji u kombinaciji s Roachovom prirodnom spontanošću i duhovitošću uspješno ostvaruje interakciju s publikom na svim nastupima.

Kao promotor afroameričke kulture u proteklih 30 godina organizirao je brojne radionice u SAD-u i Europi, te održavao seminare i predavanja na sveučilištima poput Exeter University (2000/2004), The University of Northampton (2005/2016), The University of Worcester (2015) i Hartpury College (2017). Jedan je od osnivača udruženja European Blues Association, a engleski radio BBC 2003. godine angažirao ga je na realizaciji serije radijskih emisija posvećenih blues – glazbi Deep Blue.

Duck Baker

Duck Baker živuća je legenda akustične gitare. Među brojnim albumima koje je snimio nalaze se i oni koje kritika svrstava u sam panteon gitarističke glazbe. Autor je mnogobrojnih knjiga i instrukcijskih edukativnih materijala, kolumnist je gitarističkih magazina i neumorni istraživač američke glazbe. Repertoar mu je vrlo raznolik i kreće se od jazza i bluesa do ragtimea, swinga te irske i škotske glazbe.

http://duckbaker.com/

Sunnysiders

Boris Hrepić Hrepa domaćoj je glazbenoj publici poznat kao član popularne splitske grupe Daleka Obala, koju je osnovao s Marijanom Banom. Manje je znano kako je Hrepa svoj glazbeni put započeo kao blues – glazbenik.

Budući da blues oduvijek teče njegovim venama, osnivanje Sunnysidersa s pjevačicom i gitaristicom Antonijom Vrgoč zapravo predstavlja povratak glazbenim korijenima. Bend, proširen Goranom Gubićem Hansom i Igorom Paradišom Šparkom, svira svoje autorske pjesme, niz obrada blues – uspješnica te pjesme koje nisu iz miljea bluesa, a koje su prilagodili svojem ritmičnom i melodičnom pitkom zvuku, koji se ističe dvoglasnim pjevanjem i razigranošću aranžmana.

http://www.sunnysiders.com/SUNNYSIDERS/Homepage.html

Mike Sponza

Mike Sponza jedan je od najpoznatijih i međunarodno najaktivnijih talijanskih blues – glazbenika. Njegova se glazba može opisati kao spoj bluesa, soula i rock’n’rolla. U svojoj karijeri bilježi suradnje s istaknutim svjetskim imenima kao što su Dana Gillespie, Louisiana Red, Bob Margolin, Georgie Fame, Lucky Peterson i mnogi drugi.

Trenutno s Pete Brownom (koji je napisao uspješnice “Sunshine of your love”, “White Room, “I feel free” skupine Cream) radi na novom albumu u Abbey Road Studiju u Londonu. Izvrsne recenzije Mikeovih albuma i nastupa uživo samo dokazuju njegov status sofisticiranoga blues – gitariste i skladatelja.

http://www.mikesponza.com/

Big Steam

Veterani britanskog bluesa okupljeni u kvartetu Big Steam odlučili su svoje zavidno iskustvo muziciranja, stečeno djelujući u formacijama svjetski priznatih imena, pretočiti u slavlje glazbe tijekom cijele karijere. Gitaristi i pjevači Paul Stewart i Tim Staffell, bubnjar Geoff Coxon i basist Rob Tolchard zajedno sviraju već 50 godina te su sudionici i svjedoci britanskoga blues booma šezdesetih te razvoja britanske blues – scene do današnjih dana.

Uz klasike blues rocka sviraju i svoje autorske skladbe.

https://www.facebook.com/BigSteamng/

Angela Brown

Jedna od trenutno najistaknutijih autentičnih pjevačica bluesa je Angela Brown, rođena u Chicagu 1951. Pjevati je počela u dječjim zborovima, još neodlučna da se posveti pjevačkom zvanju. No njezin kasniji uspjeh u mjuziklu The Little Dreamer, posvećenom Bessie Smith, legendarnoj pjevačici bluesa iz dvadesetih godina prošloga stoljeća, bio je presudan te je Angela Brown pristupila blues- i jazz – grupi pijanista Erwina Helfera Chicago All Stars.

S tim će sastavom postići i prve međunarodne uspjehe nastupajući u brojnim europskim zemljama. Priznati festivali jazza u Montreuxu i Asconi te najveći europski North Sea Jazz Festival u Den Haagu u svojim su programima također ugostili ovu nadarenu umjetnicu, a njezini uspješni nastupi zabilježeni su i na drugim brojnim europskim pozornicama jazza i bluesa. Angela Brown pjevačica je snažna glasa i istančana osjećaja za balade, blues i swing. Krase je sve odlike vrsne afroameričke glazbenice i baš je ta autentičnost jedan od najvažnijih elemenata koji, dakako uz određenu egzotiku, tu vokalisticu svrstava među vodeće u tim žanrovima.

http://www.angelambrown.com/

Luciano Cianci & Band

Luciano Cianci & Band čine Luciano Bradičić (13 godina) na bubnjevima, Melanie Simtschitsch (18 godina) na bas – gitari i Robert Bradičić na gitari. Luciano svira bubnjeve od svoje četvrte godine, polaznik je glazbene škole i konzervatorija u Klagenfurtu, a dijelio je pozornicu s mnogim svjetskim glazbenicima te održao niz samostalnih koncerata.

Repertoar grupe Luciano Cianci & Band sastoji se od obrada poznatih kompozicija fusiona, jazza, bluesa i rocka te autorskih kompozicija.

https://www.facebook.com/Luciano-Cianci-731588193555320/

Soul Fingers

Braća Denis i Haris, koji Soul Fingerse vode već 25 godina, život na pozornici uvelike mogu zahvaliti Braći Blues (Blues Brothers). Sjajni zabavljači i vrhunski profesionalci i dalje oduševljavaju publiku svih generacija. Odsvirali su preko 1800 koncerata u zemlji i inozemstvu, od nastupa na glazbenim i filmskim festivalima pa sve do događanja u sklopu dodjela nagrada velikih sportskih natjecanja.

Od osam nominacija za diskografsku nagradu Porin za svoja dosadašnja diskografska izdanja – „Live in BP club“, „Very live“ i „…No Fingers Like Soul Fingers…“ osvojili su ih tri. Uskoro će publici predstaviti svoj prvi autorski album, za koji materijal pripremaju na engleskom i na hrvatskom jeziku.

http://www.soulfingers.net/

Crossroad Blues Band

Makedonska blues – grupa iz Prilepa 2000. godine snimila je svoj prvi single nazvan Kade e krajot?, koji je zapazio i najpoznatiji makedonski radijski voditelj Dragan B. Kostić i pomogao bendu u predstavljanju pjesme široj javnosti te snimanju albuma prvijenca Tutuun Bluz. Bend koji je svirao na svim većim blues festivalima i održao brojne klupske svirke širom Hrvatske i regije u svojih 20 godina postojanja snimio je tri albuma: Tutuun Bluz, Still Living the Blues i Gradsko dete.

U tekstovima pjesama Crossroad Blues Banda osjeća se snažna socijalna dimenzija; govore o problemima običnih, „malih“ ljudi što, na kraju, i jest jedna od osnovnih tema blues – lirike.

https://www.facebook.com/CROSSROAD.BLUES.BAND.mkd/

Zdenka Kovačiček & Greenhouse Blues Band

Jedna od najznačajnijih vokalnih pojava na hrvatskoj glazbenoj sceni u posljednjih 50 godina, Zdenka Kovačiček postala je legenda i nezaobilazni dio suvremene hrvatske glazbene povijesti. Tijekom bogate karijere bilježi brojne suradnje s najvećim imenima hrvatske i ex – YU scene, kao što su grupa Time, Bijelo dugme, Boško Petrović, Goran Bregović, Kornelije Kovač i Miljenko Prohaska. Već je na početku karijere na europskoj turneji u sklopu „Dua Hani“ nastupala s velikim zvijezdama kao što su Bill Haley, The Kinks, Peter Kraus, Lou Van Burg itd.

Prateća grupa Greenhouse Blues Band poznata je po odličnim obradama brojnih skladbi među kojima dominiraju zanimljivi aranžmani sekcije puhača.

http://www.to-be-zdenka.hr/
https://www.facebook.com/groups/Greenhousebluesband/