Črni kastavac

Dokumentarni je film redatelja Igora Modrića biografski uvid u život kozmopolita i nomada, glazbenika, vrhunskoga bluesmana i ramblera Jerryja Ricksa. Kada je Amerikanac iz Philadelphije pohodio Kastav, u kojem je proveo posljednje tri godine svojega života, nije mogao ni zamisliti kako će u njegovu čast nastati memorijalni festival bluesa koji će opstati na umjetničkoj sceni deset godina i uspješno promovirati ne samo Kastav i okolicu već cijeli Kvarner i Hrvatsku uopće.

U ovom filmskom portretu o umjetnosti koja lakoćom ruši sve barijere sudjeluju brojni Jerryjevi prijatelji, poznanici, kolege, eminentni svjetski glazbenici koji zbog njega i danas posjećuju Kastav i Blues Festival. O nezaboravnom glazbenom putovanju i životu „Črnog Kastavca“ svjedoče Michael Roach, Bonnie Dobson, Michael Messer, Duck Baker, Tommy Emmanuel, Woody Mann i mnogi drugi.

S bluesom prema jugu / Goin’ down south

Snimatelj, autor, montažer i redatelj filma S bluesom prema jugu / Goin’ Down South je Boris Hrepić Hrepa, suosnivač i jedini član Daleke obale koji je svirao na svim koncertima benda tijekom njihove bogate karijere. Manje je znano kako se Hrepa snimateljskim radom počeo baviti još u doba Daleke obale sudjelujući u režiranju nekoliko videouradaka benda (80-e, Slatko, Ruzinavi brod). Početkom veljače 2017. godine održan je 33. International Blues Challenge u Memphisu, a Hrvatska je kao jedina europska država imala predstavnika u kategoriji Youth.

O tome i povijesti glazbe američkoga Juga govori ovaj glazbeno – putopisni dokumentarac koji gledatelje vodi na dalek put preko Atlante, Macona, Memphisa, pa još južnije u Mississippi do Clarksdalea i mitskoga Crossroadsa.