Kastav i blues – dvije večeri za pamćenje

Kako je bilo i najavljivano, Kastav Blues Festival se vratio svojoj kući, u Kastav. I to u punom sjaju. Dvije večeri za pamćenje obilježene brojnom publikom i izvrsnim glazbenicima potvrda su koliko ovaj festival znači i koliko glazbeni sladoksuci znaju prepoznati “manifestacije s dušom”. A KBF je to itekako, posebno ako znamo da su njegovi počeci vezani uz neizmjernu ljubav “Philadelphia” Jerry Ricks-a i “grada na brege”, pa se i ovaj festival održao u čast “Črnog Kastavca”.

Kako bi mogla izgledati druga, završna večer festivala, moglo se očitovati već prve večeri kada je brojna publika ispunila Forticu i uživala u nastupima talijanskih glazbenika. Anita Camarella & Davide Facchini su publici predstavili kombinaciju bluesa i swinga na vrlo osebujan i simpatičan način te osvojili simpatije publike, a nastup Mike Sponza Banda bio je pravi furiozni glazbeni doživljaj koji je završio bisom i zajedničkim a capella finalom banda i publike Rolling Stones skladbom “You Can’t Always Get What You Want”.

Druga, ona subotnja večer, pokazala je KBF u punom sjaju. Tomislav Goluban i Vlatko Stefanovski Blues Trio privukli su u Kastav ogroman broj publike koja je ispunila ne samo Forticu , Trg Matka Laginje, već i sve ugostiteljske objekte, pa slobodno možemo reći da je “Kastav disao blues i dobre vibracije punim plućima”. Tomislav Goluban je, praćen izvrsnim bandom, oduševio nastupom punim energije i emocija, a poseban trenutak bilo je prvo javno izvođenje skladbe posvećene Jerry-ju Ricks-u, “skladbe koja je nastala prije dvije godine u spomen na dragog prijatelja, ali je čekala nastup u Kastvu kako bi bila izvedena” – napomenuo je Goluban.

Za nastup glazbenog virtuoza Vlatka Stefanovskog i njegove pratnje, dovoljno je reći da je trajao skoro dva sata i da je ovaj nevjerojatni gitarist, vidljivo inspiriran prostorom i publikom, dao sve od sebe, na oduševljenje krcate Fortice. Kombinacija etna, bluesa i rocka nikoga nije ostavila ravnodušnim, a sam Stefanovski je doživio ovacije kada je rekao “svirao sam puno puta u Opatiji, ali nisam znao da postoji ovako predivno mjesto iznad nje”. Neizmjerno je bio zahvalan i publici pa je tako Kastav Blues Festival završio fantastičnom sinergijom publike, glazbenika i ambijenta.

Spustila se tako zavjesa na izuzetno uspješan blues vikend u Kastvu, koji je bio i dodatno oplemenjen posebnom ugostiteljskom ponudom craft pivovara, hrvatskom premijerom posebnog pića i ponudom kastavskih ugostitelja, a kako je najavio umjetnički direktor festivala Damir Halilić Hal, u organizaciji TZ Grada Kastva i uz pokroviteljstvo Grada Kastva, KBF bi od naredne godine trebao dobiti novu, još bolju i kvalitetniju dimenziju.

Predstavljena dva dana u kojima se spajaju vrhunska glazba, ambijent i uživanje u ponudi

Pizzeria Rustica u Kastvu danas je bila domaćin press konferenciji na kojoj je najavljen Kastav Blues Festival, jedan od najpoznatijih i najprizantijih glazbenih festivala u regiji. U svojoj 11. godini festival ponovno vraća priču upravo tamo gdje je i počela – na pozornicu s najljepšim pogledom, ali sa posebnim dodacima. KBF se ove godine održava 3/4. kolovoza,  a na pozornicu Fortica će istinski glazbeni virtuozi.

Predstavnicima medija prvi se obratio gradonačelnik Kastva g. Matej Mostarac koji je izrazio zadovoljstvo “posebnom kastafskom pričom” koju je započeo “Philadelphia” Jerry Ricks, američka blues legenda koja se zaljubila u Kastav i koja je, po vlastitoj želji, svoj posljednji počinak našla upravo u ovom gradu. “Sinergija pozitive koja je vezana uz glazbu i Kastav upravo je rezultat posebnosti ovog grada i Grad će uvijek biti uz ovakve projekte” – naglasio je Mostarac.

Direktorica TZ Grada Kastva gđa. Dolores Kukurin je napomenula kako je KBF i posebna turistička priča koja je kroz festival oduvijek promovirala Kastav i kao takva ima veliki značaj za ovaj grad. Zahvalila je brojnim pokroviteljima i sponzorima uz naglasak da festival podržavaju i Ministarstvo turizma RH, Hrvatska turistička zajednica, Turistička zajednica Kvarnera, Hrvatska glazbena unija PGŽ kao i HUZIP, što govori koliko je KBF prepoznat kao brand.

Umjetnički direktor festivala Damir Halilić Hal je predstavio ovogodišnji dvodnevni program festivala uz napomenu kako se za sljedeće izdanje festivala priprema zaokret u pristupu organizaciji. Evo kako izgleda program: Prva večer rezervirana je za svjetski poznate i priznate vrhunske blues snage iz Italije, pa će tako nastupiti ANITA CAMARELLA & DAVIDE FACCHINI DUO, vrhunski duo koji stiže sa 40 – dnevne američke turneje donoseći svoj prepoznatljiv zvuk, te MIKE SPONZA BAND predvođen gitaristom koji je izgradio veliku karijeru u inozemstvu. Druge festivalske večeri na pozornicu  će blues majstor TOMISLAV GOLUBAN uz pratnju svog banda i sa predstavljanjem novog albuma nakon uspješne američke turneje, dok će festival zaključiti VLATKO STEFANOVSKI BLUES TRIO, na ovim prostorima rijetko koncertno viđena postava ovog makedonskog glazbenog virtuoza. Ako spomenemo da će Anita Camarella i Davide Facchini drugoga dana festivala održati i glazbenu radionicu Pod ložun, možemo reći da Kastav ljubiteljima glazbe priprema dva doista spekatkularna glazbena dana. Napomenimo da je oba dva dana festivala ulaz za posjetitelje slobodan.

Kako je najavio tehnički realizator i promotor festivala Vjeko Alilović, ove godine KBF dobija još jednu novu dimenziju pa će tako posjetitelji, osim u vrhunskoj glazbi, moći uživati i u posebnoj ponudi craft pivovara koje će na festivalu predstaviti ponudu svojih najpopularnijih i najkvalitetnijih piva, a ni ljubitelji finih zalogaja neće ostati uskraćeni tog užitka. Osim piva i zalogaja bit će tu još posebne ugostiteljske ponude, a svakako valja najaviti hrvatsku ekskluzivu i premijeru pića koje je nekoliko godina odležalo na dnu Limskog kanala i po prvi put će ga se moći kušati upravo na Kastav Blues Festivalu.

Zaključak press konferencije je bio jednoglasan od strane svih govornika: bit će ovo poseban vikend kojeg jednostavno ne treba propustiti, a organizatori pozivaju svih na dvije večeri vrhunske zabave i uživanja. Toliko svojstvenih i prepoznatljivih za Kastav.