SYDNEY ELLIS AND HER MIDNIGHT PREACHERS (USA)

Zvijezda je ovogodišnjega KastavBluesFestivala Sydney Ellis,vrhunska vokalistica suvremeneblues i jazz-scene, koju hvali i publikai glazbena kritika.Njezinu kvalitetu i popularnost potvrđuje, između ostaloga, i činjenica da je u posljednjadva desetljeća održala preko 1200 koncerata u 27 zemalja. Glazbu koju pjeva naziva kulturnom baštinom, odnosno afroameričkom narodnom glazbom. Na njezinujerepertoaru preko 200 skladbi 50-ak tamnoputih američkih glazbenih ikona, kao što su Billie Holiday, Bessie Smith, John Lee Hooker, Elmore James, Muddy Waters, Louis Armstrong, Willie Dixon, Elmore James i dr.
Nastupom će sena Kastav BluesFestivalu Sydney Ellis and Her Midnight Preachers po prvi put predstaviti hrvatskoj publici.

www.sydneyellis.com

LITTLE GEORGE SUEREF (GB)

Little George Sueref je dvanaest godina pjevao i svirao usnu harmoniku u grupiBig Joe Louis & His Blues Kings,s kojom je proputovaocijeli svijet. Blueprint Magazinetri mu je godine zaredomdodijelio nagradu Harp Of The Year.

Njegov prvijenac iz 2000. godine, na kojemu gostuju legende bluesa Lazy Lester i Jimmy Thomas, postao jebest-seller s obiju strana Atlantika, a ugledni MOJO Magazine svrstava ga u ključnaizdanja ove glazbe. Članstvo Little Georgeova fan-cluba uključuje i zvučna imena kao što su Jools Holland, John Peel, Andy Kershaw, Charlie Gillett i Paul Jones.

www.allmusic.com/album/little-george-sueref-the-blue-stars-mw0000216440

THE SWEET WATERS (IT)

Daniele Bazzani jedan je od najcjenjenijih talijanskih fingerstyle gitarista. Tommy Emmanuel ga je proglasio jednim od najvećih svjetskih talenata. Osim glazbom Daniele se bavi i edukacijskim radom, pa je uz nekoliko albuma izdao i edukacijske knjige, zatim notne knjige vlastitih kompozicija i raznih transkripcija, piše kolumne za talijanske stručne magazine, kao što je Chitarre, i nastupa kao solist diljem svijeta. Bolji će poznavaoci njegova rada u njemu odmah prepoznati fascinaciju blues-glazbom i općenito američkom tradicijom, što će publika KBF-a najbolje doživjeti u izdanju Danieleova blues bandaThe Sweet Waters iz Rima.

www.danielebazzani.com/

www.facebook.com/pages/The-Sweet-Waters/1465138150420529

ALBA I LEO (HR)

Alba Nacinovich je diplomirana jazz-pjevačica,a studirala jeu Trstu (Italija) i na konzervatoriju u Portu (Portugal). U više je navrata nagrađivana kao kompozitor, aranžer i izvođač u domeni jazz, zabavne, elektroničke i filmske glazbe, a nastupala je po čitavoj Europi. Sudjelovala je u nastajanju većega broja nosača zvuka, među kojima treba istaknuti trostrukoga osvajača Porina Sol et LunaElvis Stanić Groupa. Predaje moderno i jazz-pjevanje u nekoliko glazbenih škola u Italiji te radi kao glazbena urednica na Radio Rijeci.

Leo Škec je gitarist s velikim iskustvom u različitim glazbenim žanrovima i formatima, od dua do big banda. Nastupao je s najvećim imenima hrvatske zabavne i jazz-glazbe poput Gibonnija, Olivera Dragojevića i Elvisa Stanića. Autorskim instrumentalnim jazz-projektom Salty Tails nastupio je na vodećim festivalima jazzau regiji.

www.facebook.com/albaleoduo

ELIZABETH LEE’S COSMIC MOJO (USA / IT)

Visokooktanski rock band s dubokim korijenima u bluesuElizabeth Lee’s Cosmic Mojo redovito nastupa u SAD-u i Europinerijetko dijeleći pozornicu s imenima kao što su Jeff Beck, Patti Smith, Eric Sardenas, Nine Below Zero, Rick Veto, Poppa Chubby itd.

Pjevačica i voditeljicabandaTeksašanka Elizabeth Lee plijeni pažnju svojom energijom i vokalom.Elizabeth Lee’s Cosmic Mojo izvode glazbu na tragu velikana kao što su Stevie Ray Vaughan, Sheryl Crow, Janis Joplin, Radio Head i Bonnie Raitt.

www.cozmicmojo.com/

DARKO JURKOVIĆ CHARLIE (HR)

Darko Jurković Charlie dobitnik je sedam NagradaStatus za najboljega hrvatskog jazz-gitarista, a s grupom Kvartet Sensitiveje dobio četiri nominacije za Porin. Dobitnik je Porina za najbolju instrumentalnu izvedbu (originalni aranžman za sologitaru Cantando no toro).

Darko Jurković jedan je od hrvatskih glazbenika koji broji najviše nastupa u inozemstvu (i po pedesetak godišnje), a osim u Europi, nastupao je u Čileu i Brazilu.

www.facebook.com/pages/Darko-Jurkovic-Charlie/282836558538434

BLUE POINT (HR)

Grupa Blue Pointveć je deset godina poznata po svom repertoaru iz fusionbluesa i jazza. Nastupali su u svim važnijim klubovima Zagreba i okolice (Sax, B.P. club, Vip club, Bikers beer factory, Vintage baru, Route 66, Buldogu, Booze and Bluesu…). Velika im je čast što su bili dijelom posljednjega Jazz Saboravelikana Boška Petrovića. Trenutno rade na svom prvom albumu.

Članovi su banda, svi redom i vokali: Dudo Jakuš – gitara, Jurica Hotko – klavijature, Igor Cesar – bubnjevi i Tomislav Lacković – Laci – bas-gitara.

www.facebook.com/pages/BLUE-POINT/291326957554110

KAPLOWITZ BLUES TRIO (HR)

Lela Kaplowitz je renomirana hrvatska jazz-vokalistica s zapaženom karijerom i u inozemstvu. Među njezinim se brojnim nastupima ističu oni u Madison Square Gardenu, Birdlandu i Blue Noteu u New Yorku te na mnogim prestižnim jazz-festivalima i s vrhunskim jazz-glazbenicima. Sa suprugom, pijanistom Joeom Kaplowitzem,koji svira u Big Bandu HRT-a, osvojilaje treće mjesto na natjecanju za najbolji jazz-bend održanom u Bukureštu (Rumunjska) 2008. godine. Na međunarodnom natjecanju jazz-vokalistica u Finskoj 2009. osvojila je prvu nagradu stručnoga žirija i publike te dobila titulu Lady Summertime. Godine 2010. Primorsko-goranska županija dodjeljuje joj prestižnu nagradu za unapređivanje kulturnoga stvaralaštva. Lela i Joe Kaplovitz ćeuz iskusnoga riječkog bubnjara Tončija Grabušića nastupiti na ovogodišnjem KBF-u kao Kaplowitz Blues Trio.

www.lelakaplowitz.com/html/

VEDRAN BOŽIĆ & ROCK MASTERS (HR)

Vedran Božić ulazi u red najboljih hrvatskihrock-gitarista. Pripada generaciji koja je odrasla na blues-glazbi, pa bi se i njegov izričaj mogao kategorizirati kao blues-rock.

Bio je član legendarnih grupaTime, Parnivaljak i Telefon Blues Band. Imao je priliku nastupiti i s Jimijem Hendrixom. Na samu se godišnjicu smrti Jimija Hendrixa u Rijeci okupio bandRock Masters, u kojem osim Božića svira provjerena zagrebačka ritam-sekcija: Slavko Pintarić – Pišta na bubnjevima i Tomas Krkač na bas-gitari.