Kako je blues došao u Kastav?

Krajem ožujka 2007. godine put je doveo u Kastav američkog blues glazbenika Philadelphia Jerry Ricksa kojem se nova sredina toliko svidjela da se odlučio nastaniti u Kastvu odakle je narednih mjeseci odlazio na brojne nastupe u Hrvatskoj i inozemstvu. Jerry je uskoro postao omiljen među lokalnim stanovništvom i godilo mu je kada su ga u šali nazivali crnim Kastavcem. Nedugo nakon što mu je u ljeto 2007. godine dijagnosticirana teška bolest Jerry Ricks umro je i za posljednje počivalište odabrao upravo Kastav. Budući da je Philadelphia Jerry Ricks bio jedan od najeksponiranijih predstavnika tradicionalnog bluesa (country-blues) i posljednja živuća veza sa tzv. prvom generacijom blues glazbenika, odnosno onom koja je izgradila temelje suvremene glazbe, rodila se ideja o organizaciji memorijalnog blues festivala koji bi u Kastav privlačio glazbene sladokusce, turiste i sve one znatiželjnike koji uobičajeno pohode slična zbivanja u svijetu.

Temeljem dobrih odnosa sa European Blues Association (EBA), najvećom europskom organizacijom za promociju bluesa, kastavski blues festival održava se neposredno nakon Blues Week-a, godišnje manifestacije u organizaciji EBA, što omogućava visoku razinu u organizacijskoj i programskoj domeni. Ovogodišnji, petodnevni program šestog po redu međunarodnog Kastav Blues Festivala, odvijati će se od prvog do petog kolovoza tekuće godine uz brojne koncerte, glazbene radionice, izložbe i druge aktivnosti. Uz koncerte i izložbe u Gradu Kastvu dio programa odvijati će se u Viškovu – Ronjgima, Matuljima i Čavlima čime se festival širi i van područja Kastavštine promovirajući ovaj kraj i upotpunjujući turističku ponudu cijele regije.

Završio je 10. međunarodni Kastav Blues Festival

Dragi fanovi, izvođači i svi zaljubljenici u blues glazbu, završio je 10. međunarodni Kastav Blues Festival.

Četiri atraktivne lokacije (u Kostreni, Matuljima, Kastvu i Viškovu), od 3. do 7. kolovoza ugostile su priznate domaće i internacionalne blues izvođače iz SAD-a, Velike Britanije, Italije, Austrije i Makedonije te publici priuštile nezaboravan glazbeni doživljaj. Bogat petodnevni program jubilarnog, 10. izdanja Kastav Blues Festivala, u organizaciji Turističke zajednice grada Kastva u suradnji s umjetničkim ravnateljem Damirom Halilićem Halom i suorganizatorima – Turističkom zajednicom općine Viškovo, Općinom Matulji, i Turističkom zajednicom općine Kostrena ponudio je pregršt zanimljivih zbivanja. Ovogodišnji Festival sastojao se od pet vrhunskih koncertnih večeri, glazbene radionice/”Blues Workshop”, umjetničke izložbe pod nazivom ”The Blues” te projekcije dvaju filmova – ”Goin’ Down South” i ”Črni Kastavac”. Nastavi čitati Završio je 10. međunarodni Kastav Blues Festival

Završio je i 9. Kastav Blues Festival

Dragi fanovi, izvođači i prijatelji, završio je 9. Kastav Blues Festival.

Deveto izdanje Festivala, u organizaciji Turističke zajednice grada Kastva te u suradnji s umjetničkim ravnateljem Damirom Halilićem Halom i suorganizatorima – Turističkom zajednicom općine Viškovo, Općinom Matulji, Turističkom zajednicom općine Čavle i Turističkom zajednicom općine Kostrena – sastojalo se od jedne popodnevne glazbene radionice, dvije izložbe posvećene bluesu te pet vrhunskih koncertnih večeri. 
Nastavi čitati Završio je i 9. Kastav Blues Festival