Završio je i 9. Kastav Blues Festival

Dragi fanovi, izvođači i prijatelji, završio je 9. Kastav Blues Festival.

Deveto izdanje Festivala, u organizaciji Turističke zajednice grada Kastva te u suradnji s umjetničkim ravnateljem Damirom Halilićem Halom i suorganizatorima – Turističkom zajednicom općine Viškovo, Općinom Matulji, Turističkom zajednicom općine Čavle i Turističkom zajednicom općine Kostrena – sastojalo se od jedne popodnevne glazbene radionice, dvije izložbe posvećene bluesu te pet vrhunskih koncertnih večeri. 

Festival je započeo u Kostreni, a čast da otvori ovogodišnji Kastav Blues Festival pripala je Tomislavu Golubanu. Iako glazba koju Goluban stvara „samo“ na usnoj harmonici pruža odličan ugođaj bluesa, na pozornici su mu se pridružili i tri gosta iznenađenja: Michael Messer, Robert Lon Johnson te Damir Halilić Hal o čijim se glazbenim dosezima govori s poštovanjem i u najcjenjenijim glazbenim krugovima. Nakon odličnog otvaranja Festivala, dobro zagrijanoj publici predstavio se hrvatski sastav Black Coffee, koji je svojim nastupom pokazao zbog čega još od 1993. godine osvajaju brojne Porine i nastupaju s najvećim imenima hrvatske estrade.

Nažalost, zbog doista loših vremenskih uvjeta, druga večer nije održana na prekrasnoj sceni novootvorenog matuljskog Amfiteatra, već u Školskoj sportskoj dvorani. Tu se publici predstavio odličan slovački duo Bonzo Radványi & Ľuboš Beňa te domaći izvođači Trio 99th, koji su vrhunskim izvedbama oduševili prisutne. 

Treća, centralna festivalska večer održana je u Kastvu, na dan International Blues Music Day-a koji se, održava upravo svake prve subote u mjesecu kolovozu, kao i Kastav Blues Festival, čija je tradicija ipak za tri godine duža na što smo, kao organizatori, izuzetno ponosni. 

Otvaranje koncerta u Kastvu, sjajnom izvedbom Michaela Messera i voditeljice / izvođačice Bojane Klepač, na najbolji način je najavljen izlazak na pozornicu glazbenog sastava Jed Becker’s Group. Ovaj sastav iz Rijeke sačinjavaju priznati domaći rock i blues glazbenici. Nakon njih, na kastavskoj Fortici, nastupili su i zvijezde večeri, Belgrade Dixieland Orchestra. Svojim širokim opusom jazza, dixielanda te naravno bluesa, nisu ostavili ravnodušnima mnogobrojne posjetitelje kastavske festivalske večeri te su uvjerili i brojne glazbene stručnjake u publici u vrhunsku kvalitetu glazbe koju izvode.

U Viškovu je, 7. kolovoza, održana četvrta festivalska večer na kojoj su nastupili Riccardo Staraj & Midnight Blues Band te svojom izvedbom zagrijali prohladnu večer i na najbolji način pripremili publiku za nastup Ty Le Blanc 4tet-a. Ovaj kvartet, predvođen sjajnom pjevačicom iz SAD-a uz podršku talijanskih i hrvatskih glazbenika, prikazao je iznimno bogatstvo bluesa kroz odlične vokalne i instrumentalne izvedbe međunarodnih glazbenih uspješnica.

Festival je zaključen petom večeri 9. Kastav Blues Festivala, koja je održana u intimnoj atmosferi grobničkog Kaštela. Grobničku publiku zagrijao je domaći predstavnik te ujedno i umjetnički ravnatelj Kastav Blues Festivala, Damir Halilić Hal. Svojim nadaleko poznatim opuštenim pristupom publici te majstorskim minijaturama na akustičnoj gitari izveo je savršen uvod za ono što je uslijedilo. Nakon Halovog nastupa, publika je bila spremna za hrvatsku premijeru afričkog bluesa u izvedbi međunarodnih zvijezda, kvarteta Guisse -Leonardi – Zumeta. Ovaj senegalsko – slovensko – kubanski kvartet oduševio je mnogobrojne posjetitelje drugačijim vidom bluesa uz opuštajuće afričke ritmove. 

Svakako treba spomenuti i popratna događanja. U nedjelju, 31. srpnja u caffe baru Art caffe, kao uvod u Kastav Blues Festival, otvorena je izložba Damira Zamaklara naziva Fotografija i blues, koja je obogaćena odličnim nastupom njegovih gostiju i starih znanaca Kastav Blues Festivala, dua Alba & Leo. Još jedna izložba otvorena je neposredno uoči početka glavne festivalske večeri, 6. kolovoza u Kastvu, u caffe baru Loža. Izložbu naziva Limited edition, postavio je Božidar Milinović – Mr. Jazz, a začinjena je nastupom mladih blues snaga, Sandre & Martine, akustičnog rock dueta.

Umjetnik Emil Knapić, već tradicionalno, svake godine, izrađuje i poklanja skulpturu koja se dodjeljuje zaslužnoj osobi, instituciji ili izvođaču, koji su iznimnim radom i trudom doprinijeli da Kastav Blues Festival održi visoku razinu kvalitete i značaj njegovog imena. Članovi komisije Emil Knapić, Michael Messer i Damir Halilić Hal, odlučili su da ove godine nagrada bude dodijeljena direktorici Turističkog ureda Turističke zajednice grada Kastva, Dolores Kukurin, kojoj je ona i uručena 6. kolovoza na centralnoj večeri Kastav Blues Festivala.

U nedjelju, 7. kolovoza, pod kastavskom Ložom, Michael Messer, jedan od vodećih britanskih slide-gitarista i dvostruki dobitnik BBC-jeve nagrade za akustičnoga blues-glazbenika godine, počasni građanin Kastva i neslužbeni „kum“ Festivala, održao je glazbeno – edukativnu radionicu. U izvrsnom raspoloženju, dva sata uz Michaela Messera prošlo je prebrzo, a mladi, ali i oni malo stariji gitaristi, mogli su puno naučiti iz „prve ruke“. 

Festival je medijski, uz dvadeset i dva pokrovitelja, bio izuzetno dobro popraćen, a upravo zahvaljujući brojnim sustavnim najavama putem radio postaja, tiskovina te distribuciji letaka i plakata, te objavama na službenoj stranici Festivala i brojnim relevantnim mrežnim stranicama, društvenim mrežama i drugim medijima, okupio je na tisuće posjetitelja iz svih krajeva svijeta, što potvrđuje da je ovo pravo vrijeme i prava glazba za domaće i strane goste koji vole blues. Ne može se reći da se tražila karta više, jer je ulaz na sva događanja bio slobodan, ali bilo je zadovoljstvo gledati nasmiješena lica mladih i nešto starijih, uživati u ritmu glazbe, pjevušiti probijajući se među zadovoljnim mnoštvom na svim večerima. 

Izniman interes i potreba za događanjima ovakvoga profila i više su nego dovoljan poticaj Turističkoj zajednici grada Kastva za nastavak realizacije ove hvalevrijedne manifestacije, kojoj osnovni cilj ostaje održati visoku razinu, kako programski tako i organizacijski, te samim time, u turističkom smislu promovirati Grad Kastav, Primorsko-goransku županiju i Republiku Hrvatsku.   

Turistička komponenta projekta – popunjavanje smještajnih kapaciteta, i ove je godine realizirana u potpunosti, budući da blues festivali privlače publiku iz šire regije. No isto je tako obogaćena kulturna ponuda čitavoga kraja, oživljene su gradske površine te uključeni ugostitelji u projekt u smislu izvođenja programa u turističkim objektima.

U nastavku donosimo dio utisaka sudionika Festivala čije se mišljenje svakako mora uvažavati – naših cijenjenih izvođača 9. Kastav Blues Festivala:

KBF je savršen spoj entuzijazma i ljubavi prema glazbi kojom se bogati turistička ponuda Kvarnera.

Besprijekornom organizacijom i odabirom kvalitetnih glazbenika, odgaja se publika koje svake godine ima sve više.

Skraćeno – Simply the Best!

Tomislav Goluban (2016.)

I thought that this year’s festival was really good, especially the Saturday night in Kastav was a great evening’s entertainment. It was a really good mixture of music and I am sure everyone enjoyed the show, I certainly did! Each time I come to Kastav I feel that I am more and more a part of the Kastav family, it is a wonderful feeling for me.

Michael Messer (2016.)

Sea, traditional food, travarica and blues – that’s Kastav Blues Festival. Concerts in a beautiful small towns and beautiful places. Sincere and friendly atmosphere, professional sound and organization – that´s Kastav Blues Festival. We felt like at home … thinking, cultural traditions, hospitality, everything reminds us of the Slovak nation.

Luboš Beňa (2016.)

 

Neizmerno smo Vam zahvalni za gostoprimstvo koje ste nam ukazali! Vratili smo se kući puna srca i glava prepunih najlepših utisaka koje nosimo iz Kastva. Obišli smo pola Evrope, ali se zaista retko događa da imamo ovako tople i iskrene domaćine. Hvala i Halu koji je prepoznao naš kvalitet i omogućio nam da dođemo.

Belgrade Dixieland Orchestra (2016.)

Meni osobno i ostalima iz benda s kojima sam nastupao je bilo iznimno zadovoljstvo nastupiti na KBF-u, sve što spada u domenu organizacije je bilo izvrsno te Vam se ovim putem zahvaljujem na tome u moje osobno ime i u ime svih iz benda.

Zoran Majstorović (2016.)

Bilo nam je u čast nastupiti na vašem prekrasnom festivalu.

Sve – publika, organizacija, tehnika, papirologija, gostoprimstvo itd. je bilo na vrhunskom nivou.

Ovaj je festival poseban i zato jer ga vodi izvanredan muzičar.

Igor  Leonardi (2016.)

 

U galeriji možete pronaći suženi izbor fotografija, a na našoj Facebook stranici nešto prošireniji izbor i objave od drugih korisnika i sudionika.

 

Svih Vas skupa srdačno pozdravljamo te već sada pozivamo na, jubilarni, 10. Kastav Blues Festival!