Završio je 10. međunarodni Kastav Blues Festival

Dragi fanovi, izvođači i svi zaljubljenici u blues glazbu, završio je 10. međunarodni Kastav Blues Festival.

Četiri atraktivne lokacije (u Kostreni, Matuljima, Kastvu i Viškovu), od 3. do 7. kolovoza ugostile su priznate domaće i internacionalne blues izvođače iz SAD-a, Velike Britanije, Italije, Austrije i Makedonije te publici priuštile nezaboravan glazbeni doživljaj. Bogat petodnevni program jubilarnog, 10. izdanja Kastav Blues Festivala, u organizaciji Turističke zajednice grada Kastva u suradnji s umjetničkim ravnateljem Damirom Halilićem Halom i suorganizatorima – Turističkom zajednicom općine Viškovo, Općinom Matulji, i Turističkom zajednicom općine Kostrena ponudio je pregršt zanimljivih zbivanja. Ovogodišnji Festival sastojao se od pet vrhunskih koncertnih večeri, glazbene radionice/”Blues Workshop”, umjetničke izložbe pod nazivom ”The Blues” te projekcije dvaju filmova – ”Goin’ Down South” i ”Črni Kastavac”.

Festival je započeo u Kostreni, 3. kolovoza, a čast da otvori 10. Kastav Blues Festival pripala je Crossroad Blues Bandu. Ova makedonska četvorka blues miljeu odavno je poznata obzirom da na sceni boravi već 20 godina i jedan je od najdugovječnijih blues sastava u toj zemlji. Poznati po svojim energičnim i interaktivnim izvedbama, tekstovi Crossroad Blues Banda obilježeni su snažnom socijalnom dimenzijom kroz koju progovaraju o problemima običnih, malih ljudi – što naposljetku i jest jedna od osnovnih tema blues lirike. Nakon odličnog otvaranja Festivala već dobro zagrijanu publiku u novi glazbeni zanos, povela je hrvatska glazbena diva, Zdenka Kovačiček. Nastup prve dame hrvatske blues i jazz scene odvio se u vrlo interesantnoj glazbenoj kombinaciji s Greenhouse Blues Bandom što se pokazalo izvrsnim glazbenim spojem za prepunu terasu Diving Centra Kostrena.

4. kolovoza u Matuljima održana je druga večer Kastav Blues Festivala. Jedinstveni ambijent matuljskog Amfiteatra prvo su zagrijali zvukovi bubnjeva mladoga Luciana Bradičića. Trinaestogodišnji Luciano sa svojim bandom (kojeg čine mlada basistica Melanie Simtschich i profesionalni glazbenik, Lucianov otac Robert Bradičić) pokazao je publici kako u njihovoj obradi zvuče svjetski poznate fusion, jazz, blues, rock te autorske kompozicije. Nakon Luciana Ciancija & Banda, Amfiteatar se pretvorio u glazbeno – scenski parter za sve ljubitelje temperamentnih soul ritmova kada je na stage kročila koncertna atrakcija Soul Fingers. ”Lucky Dollar Suits” nakon 25 godina karijere, svojim lakim i uigranim korakom i dalje oduševljavaju publiku svih generacija što su i pokazali u Matuljima.

Na dan kada se obilježava Svjetski dan blues glazbe/International Blues Music Day, 5. kolovoza na kastavskoj Fortici upriličena je 3. večer Kastav Blues Festivala. Otvorili su je britanski blues veterani, redom renomirani glazbenici koji su tijekom svojih karijera pojedinačno svirali i nastupali s mnogim poznatim zvijezdama (Dusty Springfield, Bonnie Tyler, Bryan Adams,The Who, Cream, Smile, Queen, Paul McCartney, Yardbirds.. ). Ujedinjeni pod imenom Big Steam, klasicima blues rocka i autorskim skladbama, ovi vrhunski blueseri rasplesali su publiku i pripremili binu na dolazak zvijezde Festivala, Angele Brown. Američka blues diva zavidnih vokalnih sposobnosti i istančana osjećaja za balade i blues-swing izričaj svojim karizmatičnim nastupom publici u Kastvu priuštila je pravi koncertni spektakl koji će se dugo pamtiti. Svi posjetitelji koji su na Svjetski dan bluesa pohodili Kastav, osim koncerta imali su priliku i pogledati 34. samostalnu izložbu ”The Blues” umjetnika Božidara Milinovića poznatijeg kao Mr. Jazz. Izložba je uveličana nastupom talentiranog mladog gitariste, Marija Šekelje, a mogla se je razgledati do 10. kolovoza u caffe baru Loža.

Nakon centralne večeri Kastav Blues Festivala, Ronjgi u Viškovu ugostili su 6. kolovoza Sunnysiderse, hrvatski blues band predvođen nekadašnjim članom popularne splitske grupe Daleka Obala, Borisom Hrepićem Hrepom. Ritmičan i melodičan zvuk Sunnysidersa zagrijao je publiku u kišnim Ronjgima, a izvedene su skladbe pristupačne širokom krugu slušateljstva, ne samo poklonicima blues izričaja. Iznimno aktivan i interaktivan bend prethodio je nastupu Mike Sponze, jednoga od najpoznatijih i međunarodno najaktivnijih talijanskih blues – glazbenika. U pratnji odličnog benda, Sponza je publici koja je u Ronjge pristigla usprkos lošem vremenu, servirao živahnu kombinaciju blues rocka, te su se na repertoaru našle i nešto smirenije melodije, ali i ritmičke skladbe s dozom funkyja koje pozivaju na ples.

Nakon fantastičnih nastupa spomenutih izvođača, glazbeno – putopisni film ”Goin’ Down South”, autora Borisa Hrepića, poveo je gledatelje na dalek put u Memphis gdje se odvijalo svjetsko natjecanje bluesa / 27. International Blues Challenge. Ondje su 2011. godine Sunnysidersi ostvarili najveći uspjeh hrvatskih blues snaga, prošavši u polufinale toga natjecanja. Prikazujući potonji događaj i povijest glazbe američkoga Juga dokumentarac ”Goin Down South” odveo je gledatelje u obilazak Atlante, Macona, Memphisa, pa još južnije u Mississippi sve do Clarksdalea i mitskoga Crossroadsa.

Posljednjega dana Festivala, u ponedjeljak 7. kolovoza pod kastavskom Ložom, jedan od osnivača udruženja European Blues Association te ”kum” Kastav Blues Festivala, Michael Roach održao je glazbeno – edukativnu radionicu otvorenog tipa ”Blues Workshop”, namijenjenu polaznicima svih svih uzrasta i stupnjeva znanja. U izvrsnom raspoloženju, dva sata uz Michael Roacha prošlo je prebrzo, a mladi ali i oni malo stariji gitaristi mogli su puno naučiti ”iz prve ruke”.

Nešto kasnije, oko 21:00 sat također pod Gradskom ložom premijerno je održana projekcija filma ”Črni Kastavac”. Dokumentarni film Igora Modrića prvi je uvid ovakve vrste u život nomada, kozmopolita, vrhunskog bluesera i osobu koja je nadahnula početak Kastav Blues Festivala – Philadelphia Jerry Ricksa. U ovoj filmskoj prezentaciji o umjetnosti koja ne poznaje granice prikazani su žitelji Kastva koji su poznavali Jerrya, njegovi brojni prijatelji, poznanici, kolege i eminentni glazbenici koji zbog njega i danas posjećuju ”grad na brege”. Premijera filma napunila je Gradsku ložu, a posebni gosti koji su prisustvovali projekciji bili su Jerryevi kolege i prijatelji – Michael Roach i Duck Baker. Oni su se nakon filma prisjetili Jerrya te kroz razgovor zasvirali njegove omiljene skladbe i tako još jednom odali počast ”Črnom Kastavcu”. Ove godine skulptura koja se svake godine poklanja zaslužnoj osobi za izniman rad i trud na Kastav Blues Festivalu pripala je upravo Michael Roachu, koji u organizaciji Festivala sudjeluje od njegova samog početka i doprinijeo je njegovu razvoju te održanju visoke programske i organizacijske kvalitete svih ovih godina. Skulpturu mu je dodijelio umjetnik Emil Knapić.

Festival je bio izuzetno dobro medijski popraćen, a upravo zahvaljujući brojnim sustavnim najavama putem radio postaja, tiskovina te distribuciji letaka i plakata, te objavama na službenoj stranici Festivala i brojnim relevantnim mrežnim stranicama, društvenim mrežama i drugim medijima, okupio je na tisuće posjetitelja iz svih krajeva svijeta, što je potvrdilo kako je ovo pravo vrijeme i prava glazba za domaće i strane goste koji vole blues. Ne može se reći da se tražila karta više, jer je ulaz na sva događanja bio slobodan, ali bilo je zadovoljstvo gledati nasmiješena lica mladih i nešto starijih, uživati u ritmu glazbe, pjevušiti probijajući se među zadovoljnim mnoštvom na svim večerima.

U deset godina svojega postojanja Kastav Blues Festival neminovno je prerastao okvire pukog glazbenog događanja i formirao se u prepoznatljiv kvarnerski brand i jedinstven kulturno – turistički proizvod koji kontinuirano privlači posjetitelje i publiku iz šire regije te promovira ne samo Kastav već i cijeli Kvarner i Hrvatsku. Turistička komponenta projekta – popunjavanje smještajnih kapaciteta, i ove je godine realizirana u potpunosti, budući da blues festivali privlače publiku iz šire regije. No isto je tako obogaćena kulturna ponuda čitavoga kraja, oživljene su gradske površine te uključeni ugostitelji u projekt u smislu izvođenja programa u turističkim objektima.

Ovim se putem, još jednom, zahvaljujemo svima koji su sudjelovali u organizaciji, našim vjernim suorganizatorima, jedinicama lokalne samouprave i turističkim zajednicama, pokroviteljima i sponzorima bez kojih Festival, u ovolikoj veličini zasigurno ne bi postojao.

Zahvaljujemo se i odličnim izvođačima koji prepoznaju vrijednost Kastav Blues Festivala te svojim kvalitetama i osobnom pristupačnošću uvelike olakšavaju organizaciju.

Također veliko hvala svim našim fanovima, koji iz godine u godinu u sve većem broju prate i posjećuju sve koncertne večeri uz popratna događanja – zbog njih Festival i postoji te oni čine naše destinacije prepoznatljivima u široj i užoj okolini.

U galeriji možete pronaći suženi izbor fotografija, a na našoj Facebook stranici nešto prošireniji izbor i objave od drugih korisnika i sudionika.

Sve Vas zajedno srdačno pozdravljamo te pozivamo na 11. Kastav Blues Festival!